Наш Клуб‎ > ‎Новини‎ > ‎

Українська наукова фантастика в історичній та тематичній перспективі

опубліковано 3 бер. 2015 р., 23:40 Святослав Чирук   [ оновлено 3 бер. 2015 р., 23:40 ]
На Заході про українську фантастику знають навіть більше за нас. І все завдяки книзі Волтера Смирніва (Walter Smyrniw) "Українська наукова фантастика в історичній та тематичній перспективі" (Ukrainian Science Fiction: historical and thematic perspectives). 

Волтер Смирнів - професор емерітус (почесний професор) у галузі славістики університету МакМастер у Гамільтоні, штат Онтаріо, Канада. Окрім англійської автор бездоганно знає українську та російську, а отже знайомився із творами в оригіналі. 

Марія Допперманн (Maria Deppermann) із Інсбруку, автор рецензії на книгу в журналі "Світ слов"ян" (Die Welt der Slaven LX, 2015, 180-202) зауважила, що за своїми маштабами подібної праці з історії української фантастики не робилося ані українською, ані російською мовами. Це й не дивно! Адже автор зумів представити історію розвитку української фантастики з 1906 по 2000 рік обсягом на 400 сторінок! Праця є цінною ще й тому, що окрім україномовної фантастики, яка виходила у Радянському Союзі, автор також приділив увагу незнаним в Україні емігрантським авторам, забороненим радянською цензурою. Дослідження також супроводжується аналізом впливу радянської ідеології на українську наукову фантастику з 1920 до кінця 1950-х років.


Видання вже відзначили в Європі. Анонс книги був представлений на головному фантастичному ресурсі континенту Europa SF.

Придбати книгу можна на Амазоні.